Planetenlaan 5

location
Planetenlaan 5, Haarlem
The Netherlands
status
design phase
typology
transformation monumental school, 55 medium large apartments
team
ir. Heiko Hulsker| ing. Nicky Vrijhoef| Simone Keukens-Kiers| ir. Ron Keesom| ir. Janneke Visser|

The task to transform Haarlem’s former Christian Lyceum Marnix van St. Aldegonde into residences proved to be an exceptional project. Its characterful expression of the postwar style inspired our approach in which we paid tribute to the sober architectural style of the 1950s. A time marked by its new ideas and materials.

Chr.Lyceum Marnix van St. Aldegonde 1974, C. De Boer
©Noord-Hollands Archief
©Cultuurhistorische verkenning Planetenlaan 5, Haarlem

shake-hands architecture

The buildings of the former Lyceum Marnix van Aldegonde were built between 1951-1954 to the design by H.W van Kempen. The architectural style is sober and traditionalist with influences from the Delft School. Due to the combination of traditionalist architecture and the use of modern materials and techniques for that time, such as concrete and steel, it is also referred to as 'shake-hands' architecture. This was typical for the post-war reconstruction period and fitting for the Sinnevelt neighborhood being built on the north side of Haarlem at that time. New ideas about education and educational buildings are also recognizable; building wings with their own educational programs, light entering from multiple sides, and classrooms oriented towards the garden.
Het Chr.Lyceum Marnix van St. Aldegonde 1965, Anoniem ©Noord-Hollands Archief
Render image – Planetenlaan
Render image – Queridostraat

from learning to living

The renovation of this municipal monument for reuse aims to realize 55 residences. Most residences have interior spaces ranging from 55 to 100 square meters. The design preserves the most characteristic elements of the interior, such as the stairwells and a significant portion of the long school corridors. It is proposed to add balconies and modify façade openings, especially around the former forecourt and 2 courtyards. In the green outdoor spaces around the building, parking, gardens, and sustainable installations are carefully integrated so that quality outdoor spaces are created for future residents. 
Render image